De eerste gezongen commercial…

 

 

In het verleden hebben wij talloze gezongen commercials gemaakt in onze toenmalige Mechelse studio’s.  Voor 4711 Eau de Cologne bedachten we de slogan” Verfris jezelf met 4711″, we componeerden en creëerden gezongen commercials voor SEB, Standaard Boekhandel, Gazet Van Antwerpen, Inza Melk, Sunoco Oil Company om er maar enkele te noemen. We hebben toen grote namen ingezet zowel qua compositie als muzikanten om deze doeltreffende advertising tools te creëren.

De gezongen commercial is dé reclamevorm bij uitstek die in lengte van jaren blijft hangen in het collectieve geheugen van de massa. Wie de zeezenders heeft beluisterd, associeert Lois, Lois, Lois, for Girls and Boys meteen met Radio Veronica. Ook ruim 43 jaar na dato.

De voorbeelden zijn legio… Draai een Drum voor elkaar, Berdy, Stimorol Chewing Gum, Martini Bianco, Shellina, Bona boter, Coca Cola… de gezongen commercial is de machtigste vorm van radioreclame, eens de jingle in je hoofd zit gaat ie er nooit meer uit en je zingt ze  allemaal mee.

Het wérkt… als geen ander.

Dat brengt ons dan bij de vraag, hoe is het allemaal begonnen?

 

De eigenaars van General Mills stonden in 1929 op het punt om hun Wheaties ontbijtgranen uit de markt te nemen wegens tanend succes, tot ze ontdekten dat hun lokale radiocampagne uit 1926 plaatselijk in Minneapolis voor een boost had gezorgd in de verkoop. Ze besloten toen nationaal te adverteren met hun gezongen commercial. De verkoop van het product ging vervolgens door het dak. De gezongen commercial was geboren en redde één van Amerika’s grootste voedingsfabrikanten van de ondergang. Meer nog : het bedrijf zou een revolutionair pionier blijken in advertising en sportsponsoring.  And the rest is history!

We nemen je mee terug naar Minneapolis, Kerstavond 1926… Het Wheaties Quartet brengt live de eerste gezongen commercial op de Amerikaanse radio.

 

Het eerste jingle koor ter wereld : vlnr William Elliot (begrafenisondernemer), William R. Hoppenrath (drukker), Ernie Johnson (werkzaam in de graanindustrie) en Phil Schmidt (deurwaarder en jodelaar) The Wheaties Quartet! Zij zongen de tekst op de chorus van Jazz Baby.

En dat klonk zo…

 

      1. Try Wheaties - The first ever sung jingle?

 

Wheaties bestaat nog steeds net als het radiostation dat de eerste commercial on air bracht, W.C.C.O. De callletters van dit station staat voor Washburn Crosby Company, het latere General Mills. De adverteerder werd dus ook eigenaar van de zender.

Wheaties is een echte pionier! Ze hebben het allemaal zelf bedacht en uitgevonden. Wheaties ondekte begin jaren 20 namelijk bij toeval het procédé van Wheat Flakes, bracht de eerste gezongen radiocommercial op antenne en zou in de jaren 30 de pioniersrol nog maar eens op zich nemen als eerste adverteerder op de Amerikaanse televisie.

En daar bleef het niet bij. Ook de sportsponsoring behoort tot hun credits. Zij waren de eersten om hun brand te verbinden aan een sportsteam in Minneapolis. Via het baseball en dankzij de associatie met sterspelers als Lou Gehring en de legendarische Joe DiMaggio werd Wheaties een nationaal begrip in de VS. Maar het begon allemaal met de gezongen radiocommercial, the most powerful tool in advertising.

 

 

 

 

 

Posted on september 9, 2017 in Nieuws

Share the Story

About the Author

Leave a reply

Back to Top